dimecres, de juny 04, 2014

Lluita contra la desigualtat.


Quina paradoxa! Malgrat la greu crisi econòmica, una minoria benestant a la qual res sembla afectar, ha acumulat més riquesa i ens trobem unes classes treballadores i mitjanes cada cop més empobrides, perquè no tenen feina o tenen por de perdre-la i, a més, han patit una devaluació de les rendes de treball (salaris) que han caigut a nivells de fa 10 anys i una retallada dels serveis públics essencials: sanitat, educació, pensions i serveis socials que no han fet més que accentuar la fractura social.

L'extraordinari augment de les desigualtats en gairebé tots els països del mon s'està convertint en un problema social, econòmic i polític de primer ordre.

Aquesta és una qüestió, l'explosió de les desigualtats, que, en d’altres països amb una renda elevada per càpita com la nostra, els partits polítics, els intel·lectuals i la societat civil analitzen i debaten públicament. Un 21,9 % de la població de Catalunya es troba avui en els llindars de la pobresa o la pobresa en termes reals. Però incomprensiblement a Catalunya aquests debats necessaris no formen part de l'agenda pública.

La persistent crisi econòmica està creant un nombre dramàticament creixent de famílies en situació de vulnerabilitat i risc d'exclusió social que requereixen de mesures diverses. La resposta incomprensible dels governs conservadors i liberals, d'Espanya, Catalunya i Europa és més austeritat i retallades de la despesa social.  

L'Ajuntament de Granollers no comparteix aquestes receptes i, a més de mantenir en els seus pressupostos les partides de despesa social i d'inversions, ha tornat a aprovar un Pla de xoc contra la crisi i els risc d'exclusió social (serà el tercer)i s'hi destinarà un milió i mig d'euros. Es podrà contractar 130 persones durant 6 mesos en plans d'ocupació; s'ha previst també un pla específic perquè les empreses rebin subvencions per contractar joves i persones de més de 45 anys durant 9 mesos, i igualment hi ha un pla d'emprenedoria per a explotacions agràries.

Una societat que s'anomena culta com la nostra no pot permetre que en ple segle XXI els infants siguin els més vulnerables. Per això, aquest nou pla de xoc que preveu un augment dels ajuts de beques de menjador, d'escoles bressol i de beques d'esports.

Els socialistes diem que res és inevitable. Seguim treballant pel dret a la dignitat  que té a veure amb una distribució equilibrada dels recursos, per fer una societat amb més igualtat, per fer-la més justa i eficient, que passa també per tenir oportunitats i posar en l’agenda política i social de Catalunya el debat de les desigualtats.

article publicat al Granollers Informa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada