dijous, de febrer 23, 2012

ECONOMIA I MEDI AMBIENT.

El Parlament aprova una moció del PSC, posa en valor que les polítiques ambientals i les de mitigació del canvi climàtic no són un cost i si una excel•lent oportunitat per reactivar l’economia.

Molts estem convençuts que només amb polítiques de disciplina fiscal i retallades no sortirem de la crisi.

El debat del canvi climàtic, és també ho ha estat sempre, un debat de model econòmic, de model productiu, de model energètic.

Creiem que per millorar la prosperitat de Catalunya –també d’Espanya- cal un Pla de reactivació econòmica a partir d’una política industrial sostenible i un model productiu més eficient.

Aquest ha estat el sentit de la moció que s’ha aprovat. El govern ha de presentar un pla de política industrial ambiental, en 3 mesos el nou pla de l’energia i durant aquest any s’ha de tornar a celebrar una cimera de la Convenció Catalana de Canvi Climàtic.

Val a dir que els socialistes presentarem les nostres propostes amb l’objectiu de construir un gran acord nacional.

L’energia es avui ja el gran debat, no compartim la decisió del govern d’Espanya de frenar les renovables i altres sistemes de generació RD 1/2012, pensem que és una monumental equivocació econòmica i estratègica, és renunciar al lideratge tecnològic i que aquesta aturada la pagarem cara, en termes industrials, d’inversions, de recerca i de deslocalització d’activitat, també en termes de pèrdua d’ocupació.

Havíem plantejat que s’instés al govern d’Espanya la seva derogació, els vots de CiU i el PP ho han impedit, i ens ho hem de dir aquest decret impacta negativament sobre l’economia catalana i espanyola.

El text de la moció és el següent ( incloem tatxats els paràgrafs rebutjats per CiU i PP ):

El Parlament de Catalunya insta al Govern de Catalunya a:

1. Redactar i presentar en el termini de sis mesos un pla de política industrial ambiental que desenvolupi les noves tecnologies emergents basades en recursos renovables i alta eficiència, que identifiqui les noves tecnologies de futur i que fixi l’estratègia que ens permeti obrir i desenvolupar els mercats baixos en carboni, establint mecanismes de concertació que mobilitzi recursos publico-privats.

2. A presentar en el termini de tres mesos el nou Pla de l’energia i canvi climàtic de Catalunya 2012-2020.

3. A preparar i realitzar al llarg del 2012, una nova cimera de la Convenció Catalana de Canvi Climàtic amb tots els agents econòmics, socials, ambientals, educatius i universitaris i les administracions del país, per acordar la nova estratègia 2012-2020.

4. A preparar dins dels marges fiscals de la Generalitat de Catalunya, una proposta de nova fiscalitat ambiental especialment en l’àmbit de l’energia nuclear que no gravi el medi ambient i les bones pràctiques ecològiques sinó aquelles activitats que contaminen el medi ambient.

5. A seguir donant suport a la planta d’assajos internacional per a la instal•lació d’aerogeneradors en aigües profundes, projecte ZÈFIR amb el màxim consens possible amb les administracions locals.

6. A instar al Govern de l’Estat a derogar el Reial Decret-Llei 1/2012 que suposa un fre al desenvolupament de les energies renovables i a la cogeneració.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada