dimarts, d’abril 06, 2010

Què fem per sortir de la crisi

En aquests moments, una de les prioritats fonamentals és sortir de la crisi. Ho és perquè la situació de l’economia, i de retruc les conseqüències que té sobre el dia a dia de tots nosaltres, es situa com una de les principals preocupacions dels ciutadans i ciutadanes.

El govern de Catalunya fa unes propostes des del realisme i des del coneixement dels problemes que ens afecten. Per sortir de la crisi, cal un canvi de model productiu i econòmic que Catalunya ja està fent, i que va començar ara fa cinc anys amb l’Acord Estratègic signat entre el Govern, els Sindicats i els Empresaris. Aquesta transformació s’hauria pogut fer mentre CiU governava, perquè sempre és millor fer les coses quan aquestes van bé, però no ho van fer. És de la mà dels socialistes que s’ha començat a impulsar aquest canvi de model.

Estem fent reformes a l’Administració Pública i duent a terme mesures de simplificació administrativa, que representen un estalvi per a les empreses de més de 900M€; Apostem decididament per la Recerca i el Desenvolupament i, tot i la crisi, enguany s’incrementa un 21% el pressupost en R+D, més de 3.500M€. En el futur, gràcies al Pacte Nacional per a la Recerca, el Govern invertirà fins a 17.500 M€ en els propers 10 anys, i el sector empresarial, 56.000 M€ més, per arribar al 3,5% del PIB en R+D al 2020.

Estem construint l’escola del segle XXI, amb l’aprovació de la primera Llei d’Educació de Catalunya, que s’està desplegant i aplicant progressivament, i hem incrementat un 186% els ajuts a l’escolarització perquè tothom gaudeixi de les mateixes oportunitats.

A més s’està fent un gran esforç en inversió pública i, en els darrers anys, les administracions han doblat els recursos destinats (al 2003, un 4,4% del PIB i al 2010, un 7,3% del PIB). La Terminal 1 del Prat, l’aeroport de Lleida-Alguaire, l’ampliació dels ports de Barcelona i Tarragona, la posada en servei del canal Segarra-Garrigues, la construcció de la Ronda del Vallès, el 3er carril de l’AP7, la dessalinitzadora del Prat i l’ampliació de la de la Tordera, l’arribada de l’AVE a Barcelona o el Pla de millora de les rodalies ferroviàries, en fase d’execució, en són una bona mostra.

Aquests són fets, però també paraules. El nostre compromís per una Catalunya més cohesionada socialment, més prospera i amb un autogovern fort.

(article publicat al diari digital Aravallès).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada