dimecres, de desembre 30, 2009

RODALIES UNA GRAN NOTICIA.


Ahir és va signar el traspàs de la titularitat del servei de les rodalies ferroviàries a la Generalitat de Catalunya, a partir del 1 de Gener de 2010. És un moment històric, és la demostració palpable que l’Estatut s’aplica i es va desenvolupant, malgrat que en alguns els hi agradaria que tot el procés descarriles, tant és així que algunes veus, CiU per suposat però també sectors propers, el primer que han volgut destacar, és que el traspàs s’ha quedat curt.

Tot el contrari aquest és un traspàs íntegre de les competències en matèria de Rodalies i que repercutirà en el dia a dia dels usuaris del servei de Rodalies.

A partir d’ara, el Govern decidirà horaris i freqüències per millorar la qualitat del servei de Rodalies. El Govern s’ha subrogat en el Contracte - Programa entre Renfe i l’Estat que finalitza el 31 de desembre del 2010. A la finalització del mateix, la Generalitat decidirà si Renfe continua prestant el servei o si li encarrega a una altra empresa. En aquest cas, els trens, el personal i els mitjans mòbils de l’empresa passaran a titularitat de la Generalitat. El contracte programa es prorrogaria un any per poder fer tot el traspàs a una altra empresa de forma correcta i sense afectar el servei. A més l’Estat es compromet a assumir tot el dèficit de Renfe, que pel 2010 es xifra en117’2 M€.

El traspàs de Rodalies demostra que l’Estatut és un instrument vàlid i eficaç. Tanmateix, és bo recordar que la competència en Rodalies ja constava a l'Estatut del 1979, però que CiU en 23 anys de Govern no va voler o no va saber negociar aquesta competència. Encara més, l'abril del 2003 va tenir l'oportunitat d'iniciar la negociació i la va rebutjar.

Ha estat el Govern del president Montilla qui ha entomat aquest repte amb responsabilitat conscient que cal millorar el dia a dia de les ciutadanes i els ciutadans.

L’acord entre el Govern de la Generalitat i l’Estat ha estat possible també, gràcies a les inversions concretades en el Pla de Rodalies de Barcelona, dotat en 4.000 M€ fins l’any 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada