diumenge, de desembre 27, 2009

CATALUNYA I ESPANYA

Article publicat a la revista del Vallès.

Aquestes darreres setmanes, sectors polítics, socials i mediàtics, s’han mobilitzat al voltant de consultes sobre la independència de Catalunya. Des del respecte, als ciutadans i ciutadanes que van decidir prendre-hi part, crec que hem d’afirmar que aquestes consultes (sense valor legal) han estat organitzades per independentistes, i que han mobilitzat, lògicament, ciutadans independentistes i sobiranistes i també d’altres que han volgut manifestar el seu malestar pel retard de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut.


Des del reconeixement de la realitat nacional de Catalunya, jo també vull manifestar que no en sóc d’independentista. Jo defenso un projecte d’una Espanya on hi cap tothom, que assumeixi sense complexos la seva realitat plural. El que des del PSC volem que esdevingui una Espanya federal, de fet el nou model de finançament aprovat la darrera setmana pel Congrés dels Diputats ja va en aquesta línia.

L’actual Estatut d’Autonomia ens dóna els nivells competencials i d’autogovern, i també de recursos econòmics, més importants de l’historia moderna de Catalunya. Defensar l’Estatut és el millor per fer avançar el país sense excloure ningú, sense confrontacions inútils ni imposicions; és en la línia de desenvolupar l’Estatut que Catalunya avançarà. Aquesta és una llei vigent, que val la pena recordar va ser aprovada pel Parlament de Catalunya. Seguint tots els procediments constitucionals, va ser debatuda i aprovada per les Corts Generals i el que per a mi més important, referendada pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, i és justament per aquesta expressió de la voluntat de la societat catalana per la que hem de demanar a tothom el màxim respecte.

També hem de demanar respecte, a aquelles formacions polítiques, com el PP, que han fet del seu enfrontament en contra de l’Estatut de Catalunya, un argument per anar en contra del govern d’Espanya presidit per Rodriguez Zapatero.

No es pot substituir la voluntat democràtica dels catalans i de les catalanes, expressada en les eleccions i en el referèndum estatutari. Per això seguirem treballant per defensar l'Estatut d'Autonomia, la seva plena constitucionalitat i el seu desenvolupament més ambiciós, liderats pel president de la Generalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada