dimarts, de desembre 29, 2009

Les nostres prioritats


                                          Tuneladora obres L9

Comentaris publicats al butlletí de l'Ajuntament de Granollers.

Hem seguit interessats els debats que al voltant de l’encaix de Catalunya i Espanya s’han anat succeint aquestes darreres setmanes. Nosaltres creiem en l'Estatut, per això el defensem. El nostre model per aprofundir en l'autogovern de Catalunya és la via estatutària, la via constitucional.


L’actual Estatut d’Autonomia ens dóna els nivells competencials i d’autogovern, i també de recursos econòmics, més importants de l’historia moderna de Catalunya. Defensar l’Estatut és el millor per fer avançar el país sense excloure ningú, sense confrontacions inútils ni imposicions.

Defensem també un projecte d’una Espanya on hi càpiga tothom, que assumeixi sense complexos la seva realitat plural.

Ara bé, tant important com el debat de la situació institucional és el debat de les realitats, que ens toca gestionar. Malgrat que alguns indicadors econòmics apunten que comença a haver-hi signes de recuperació, estem encara en una situació concreta de crisi econòmica, de dificultats importants per a empreses i treballadors. En un mercat de treball a Catalunya, amb més de 600.000 treballadors que no troben feina.

Ara, el més urgent és sortir de la crisi, i sortir-ne reforçats. Però aquesta crisi ens ha de fer veure que estem en un període de transformació profunda, i que moltes coses ja no seran igual que abans.

Els governs, en la línia del que ha fet la Generalitat i el nostre Ajuntament, conjuntament amb empresaris i sindicats, han de tornar a posar Catalunya en el camí del creixement econòmic i social. Buscar nous fonaments per a la nostra economia que substitueixin activitats com la construcció, que havien assolit una importància sobre el conjunt de l’estructura més enllà del que era raonable. Hem d’establir també noves maneres de produir, més competitives i més eficients, preparades per a la configuració actual del mercat internacional. I, malgrat que la cimera de Copenhaguen sobre canvi climàtic no ha sortit com a alguns ens hagués agradat, sens dubte el repte és que aquest nou model econòmic sigui sostenible econòmicament i mediambientalment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada