dilluns, de març 26, 2007

La sanitat a Granollers i la Comarca: la solució al problema està plantejada

Article publicat a la Revista del Vallès (23/03/07)
Hi ha un desajust entre l’oferta i la demanda de serveis sanitaris a Granollers i a la Comarca. El creixement demogràfic els darrers anys ha estat dels més alts de Catalunya i els equipaments no han crescut igual.
El creixement previst per l’any 2.015 és de 450.000 hab. Avui la població del Vallès Oriental és de 377.975, a més, el progressiu envelliment de la població, el desenvolupament tecnològic i els avenços en el diagnòstic, fan augmentar la demanda notablement.
Les propostes anunciades ens fan albirar una solució al problema: el pla de viabilitat de l’Hospital de Granollers, els Governs Territorials de Salut i el nou sistema de pagament, posen les bases del compromís de l’Hospital amb el Departament de Salut. Un compromís basat en la confiança que genera l’Hospital.
Les mancances les tenim en l’atenció primària, la sociosanitària, l’atenció de salut mental i l’atenció especialitzada.
Ja sabem que s’ampliarà el CAP de Sant Miquel i el de Canovelles, el compromís d’un CAP nou al carrer Tetuán, un Centre per a la salut mental i 90 llits d’atenció sociosanitàra al Centre Geriàtric de l’Hospital. Les ampliacions dels hospitals de Mollet i Sant Celoni, són compromisos de Govern.
He deixat pel final l’atenció especialitzada perquè les consideracions equivocades del candidat de CiU a l’alcaldia de Granollers, podrien confondre el ciutadà i convertir un missatge altament positiu, en un niu de confusió.
Ara tenim mancances en el nombre de llits, en les consultes externes i en l’atenció ambulatòria, en el nombre de quiròfans, de serveis diagnòstics i en els serveis d’urgències. Tot plegat es pot resoldre amb el moviment valent que va suposar canviar la titularitat i la gestió de la Policlínica del Vallès.
L’any 2008 estarà acabat el nou edifici d’atenció ambulatòria a l’Hospital. De 32 consultoris passarem a 76, les places d’hospital de dia de 17 a 46 i els gabinets d’exploració, de 13 a 21. Després s’ampliaran els quiròfans de 6 a 12, el servei de diagnòstic per la imatge, el creixement del servei d’urgències i la remodelació d’una planta d’hospitalització on s’ubicaran 30 llits.
Es construirà un centre per a l’atenció de malalts mentals. Aquí es preveuen 100 llits. Aquest estarà al voltant de l’Hospital i alliberarà una planta d’hospitalització, que permet la construcció de 30 llits més. En total 84 llits més.
Per cert les reformes ja dutes a terme han reduït la llista d’espera quirúrgica a un terç en el període 2005-2006.
Amb el mateix horitzó (2010), es treballa en el pla funcional de l’edifici de Policlínica. Allí és previst ubicar un servei d’Urgències que substitueixi i amplií el que ara està a l’Av. del Parc, 4 quiròfans per cirurgia sense ingrés i de curta estada, 2 quiròfans de cirurgia menor, serveis diagnòstics i 50 llits que podrien ser ampliables a 80. D’això se’n diu hospital lleuger, un centre a peu de ciutat, amb professionals experts, d’alta capacitat resolutiva, de treball ràpid i adaptable en el temps a les necessitats. Per exemple, es podran atendre durant l’hivern, el pacients que entrant per Urgències, requereixi’n ingrés i la resta de l’any, els pacients en llista d’espera quirúrgica.
Aquest nou equipament s’entén com una continuïtat de l’Hospital.
Tindrem els equipaments sanitaris adequats per Granollers i el Vallès Oriental. Deixem-nos de romanços, sumem i treballem-hi tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada