dilluns, de desembre 03, 2012

Renovar el compromís


Vivim en una època de capitalisme globalitzat, vinculat molt més a l’especulació que a l’activitat productiva. Una manca de regulació mundial del seu funcionament ens ha portat, en gran mesura, a aquesta situació de greu crisi econòmica que pateixen milers de persones i empreses.

Una manca de resposta ràpida de les esquerres i dels socialistes en particular a aquesta situació en especial quan estàvem en els governs, ha provocat cansament en part dels ciutadans que ens confiaven el seu vot, orfe de respostes polítiques pròpies davant de la globalització que ha generat una crisi de confiança.

La lluita contra la crisi és també recuperar els valors de la igualtat, de la política com a eina de progrés i per la dignitat de les persones, de que les coses s’han de fer diferent.

La renovació del projecte socialista passa, en primer lloc, per tornar a defensar el que som com a progressistes, assumir de manera plena la defensa de l’estat del benestar com a gran mecanisme d’anivellament, de justícia social i d’igualtat d’oportunitats, tot fent compatible la necessària iniciativa privada amb les garanties i la protecció social perquè el progrés no només està associat a l’increment de riquesa i béns materials, sinó també a la millora de la qualitat i l’accés als serveis públics.

En defensa de la justícia social, cal revisar plantejaments econòmics i fiscals per ajudar a promoure un progrés econòmic sostenible, una economia diversificada i la creació de llocs de treball, la qualitat ambiental i el desenvolupament de polítiques de benestar que assegurin la cohesió, i redueixin les desigualtats socials i culturals.

Des de la radicalitat democràtica cal esmerçar-se a fer polítiques transparents i més participatives implicant els sectors més dinàmics, innovadors i, alhora, compromesos amb la societat.

En aquests moments d’incerteses, cal deixar clar que Catalunya és una nació. Cal defensar la llengua i cultura catalanes com a nucli fonamental del país. Avui estem a l’oposició però la nostra voluntat és governar Catalunya per transformar-la en una societat molt més justa i igualitària. Tenim també la voluntat i la vocació de participar en un projecte federal per a Europa i per a Espanya. L’alternativa federalista és l’única capaç d’articular de manera justa per a tothom la nació de nacions que és Espanya. El poble de Catalunya ha de poder formar part d’Espanya sense renunciar a la seva identitat.
 
article publicat al Granollers informa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada