dimecres, de maig 12, 2010

Compromís amb la sostenibilitat.



En un context energètic com l’actual es posa de manifest la necessitat de continuar una transició cap a un sistema més sostenible, cal fomentar l’estalvi i l’ús eficient de l’energia per part d’empreses i del conjunt de la societat, i cal també potenciar l’ús de les energies renovables.

És per això que el Govern de la Generalitat i el Govern d’Espanya fa temps que cooperen en aquesta matèria i han signat un conveni per impulsar les energies renovables, gràcies al qual el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç aportarà 3,1 milions d’euros per impulsar l’ús de les energies renovables a Catalunya.

D’aquesta manera es continua la col•laboració entre l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE).

L’objectiu del conveni és el desenvolupament de les mesures de suport públic corresponents a Catalunya per a l’any 2010, que estan incloses al Pla d’Energies Renovables i també al Pla de l’Energia 2006-2015.

El conveni estableix que l’ICAEN gestionarà aquests fons, que servirà per subvencionar les actuacions en àrees com l’energia solar tèrmica de baixa temperatura o la biomassa tèrmica. L’objectiu és diversificar les fonts energètiques i avançar en la reducció del consum de combustibles d’origen fòssil.

El foment de les energies renovables és un dels eixos del nou model energètic que el Govern propugna per a Catalunya. En aquest sentit, el compliment del Pla de l’Energia 2006-2015 permetrà que les energies renovables, molt menys contaminants, suposin el 10% del consum total d’energia primària l’any 2015 a Catalunya.

Des de l’any 2004 el Govern de Catalunya, ha impulsat de manera clara les energies renovables, passant de menys de 100 MW instal•lats a l’any 2003 a més de 900 MW aquest any. I s’ha invertit com mai en eficiència energètica i renovables 2 Milions d’euros l’any 2003 als 85 Milions d’euros a l’any 2009.

Avui més que mai el foment de les energies renovables i de l’estalvi i eficiència energètica son claus, en el marc de les polítiques de reducció de la nostra dependència energètica exterior, si tenim en compte que el model energètic català i espanyol es caracteritza per l’elevada dependència exterior de fonts d’energia d’origen fòssil, i per tant tota aposta decidida per les energies netes així com per la reducció del consum energètic mitjançant l’estalvi i l’eficiència energètica, s’erigeix com a factor clau per garantir el bon subministrament i el progrés de la nostra societat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada