dimecres, de gener 06, 2010

COMPROMISOS PER FER FRONT A LA CRISI.




La crisi econòmica ha afectat i segueix afectant, de manera dura les empreses i a la gent del nostre país. En qualsevol situació de recessió econòmica, el més preocupant és l’atur. Espanya va tancar l’any 2009 amb 3.923.603 persones aturades, de les que 561.761 són de Catalunya.

Una de les preocupacions dels governs d’esquerres tant a Espanya com a Catalunya, ha estat i és, garantir al màxim les prestacions i subsidis a les persones que no tenen feina, aquesta serà una de les causes més importants del dèficit, que tindran els comptes públics l’any que acabem de tancar i l’actual. De fet és bo saber, que actualment la taxa de cobertura a les persones aturades arriba al 78,7%, quan a l’any 2003 darrer del govern de José Maria Aznar (PP) aquest percentatge era tant sols del 49,2%, malgrat estàvem en plena expansió econòmica i per tant els ingressos a la hisenda pública, no passaven per les dificultats actuals.

Se que pot semblar simple, de fet els que afirma’n que avui en dia ja no hi ha diferències, així ho pensaran, però vet aquí una de les qüestions que ens separen a les dretes i les esquerres, els primers sempre estant disposats a retallar en polítiques socials, mentre que els segons pensem que les polítiques públiques han d’estar adreçades a les persones, i en temps de dificultats econòmiques en aquelles que ho passen pitjor, encara que això signifiqui augmentar el dèficit dels comptes públics.

El Govern de la Generalitat de Catalunya, ha estat a l’alçada de les circumstancies, estant sempre al costat de la gent, a vegades amb pocs instruments per solucionar problemes que angoixen a les persones sense feina.

Ara bé no n’hi ha prou amb fer polítiques socials, el primer objectiu és crear les condicions per sortir el més aviat millor de la crisi i començar a crear llocs de treball. Sent conscients que estem en un període de transformació profunda a nivell global i que cal treballar estratègicament per trobar l’encaix de Catalunya en el nou ordre internacional tant en termes econòmics com socials.

És des d’aquest punt de vista que l’acord impulsat pel Govern de Catalunya i el President José Montilla, i que s’ha concretat en la signatura de 30 compromisos per a l’ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament social de Catalunya, entre govern, empresaris i sindicats, té una gran importància per sortir el més aviat possible de la crisi i per sortir-ne reforçats. És en base a un ampli consens de concertació social, que podrem afrontar millor tots els reptes per tirar endavant l’economia catalana.

L’agenda mediàtica catalana, està farcida de grans debats, però dels principals problemes, el primer és l’economia, per això aquest acord permetrà al Govern de la Generalitat destinar 7.116 milions d’euros en mesures concretes per combatre la crisi.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada