dimecres, de març 17, 2010

A una setmana de la nevada.

El darrer dilluns 8, Catalunya va viure una de les nevades més intenses de les darreres dècades, se’n van veure afectats òbviament, els transports i les principals vies circulatòries i ferroviàries. Les comarques gironines i punts de l’alt maresme van patir talls de llum, al quedar-se sense subministrament elèctric, , hi van haver 139 línees de mitjana tensió i un nombre indeterminat de línees de baixa tensió afectades, per la caiguda indiscriminada d’arbres sobre torres d’alta, mitja i baixa tensió i amb tota probabilitat també per una inversió no suficient de les companyies elèctriques per reforçar les xarxes de distribució per fer arribar amb garanties el subministrament als seus clients.

Talls de llum, que se’n allargat fins el cap de setmana.

Passada una setmana, és hora de veure com ha actuat el Govern de Catalunya. Una conclusió en podem extreure, el serveis públics funcionaven perfectament al cap de 24 hores. La reacció va ser ràpida i eficaç malgrat l’excepcionalitat de la nevada.

Ara bé, és cert que es va tardar massa a restablir el subministrament elèctric a molts pobles. Cal recordar a les companyies elèctriques, en especial a Endesa –que és la principal distribuïdora- que les inversions i el manteniment de la xarxa són responsabilitat seva i cal exigir-los uns compromisos d’inversió-. Arribat aquest punt m’han sorprès les crítiques dels partits de l’oposició, que justament van facilitar a partir de l’any 1998 la privatització de tot el sector, i fins i tot el PP va impedir que Fecsa-Endesa fos participada majoritàriament per una empresa catalana (Algú se’n recorda del senyor Pizarro i la seva abrandada intervenció al Parlament, quan hi va haver l’apagada de Barcelona, per cert molt aplaudida per mitjans conservadors) .

Com ha actuat el Govern de Catalunya? En una situació com la viscuda, és evident que tot és millorable la informació, la coordinació i la capacitat de resposta. Ara a mi em sembla que el Govern es va posar mans a la feina immediatament per reconduir la situació d’emergència.

A diferència d’altres polítics, com Artur Mas –conseller en cap en el govern de Jordi Pujol- que l’any 2001, que en una altre gran nevada, anava de discoteques en lloc d’afrontar les seves responsabilitats, el President de la Generalitat José Montilla va estar des de primera hora de la tarda del dilluns supervisant totes les actuacions que s’havien de prendre, la prioritat era treure les persones que en aquells moments es trobaven atrapades en trens o en vehicles a les vies de comunicació, restablir el subministrament elèctric i tornar a la normalitat a les vies de comunicació.

Jo crec que són molt significatives les dades següents, que ens indicant l’esforç que s’ha fet aquesta setmana:

• Es van habilitar 241 grups electrògens (i se n’estan instal•lant 89 més).

• Més de 1.200 tècnics i 2 helicòpters estan treballant en la reposició del servei.

• S’han creat 4 unitats de reconeixement de la Generalitat per inspeccionar sobre el terreny l’estat de la xarxa i la reposició del servei.

• S’han mobilitzat més de 13.000 efectius (entre Mossos d’Esquadra, bombers, agents forestals, operaris d’obres públiques, personal del Servei d’Emergències Mèdiques, i tècnics de Protecció Civil)

• 20 helicòpters entre Mossos d’Esquadra i Bombers de la Generalitat.

• 6.812 serveis entre Mossos i Bombers

• 84 màquines llevaneus van ajudar a netejar les carreteres (cal sumar els llevaneus dependents de les diputacions provincials i de les concessionàries d’autopistes).

• La Unitat Militar d’Emergències de l’Exèrcit (UME) es va traslladar a Catalunya dos dies a 96 especialistes, amb 5 llevaneus i 36 vehicles.

Ara el que cal es assegurar el consum ordinari d’electricitat durant la Setmana Santa i estiu i així poder mantenir la competitivitat i el lideratge de l’economia de Catalunya.

També recuperar els boscos, la nevada ha afectat aproximadament 120.000 hectàrees. Cal prioritzar les infraestructures de protecció dels boscos, els tallafocs, els camins rurals, el perímetres de protecció prioritària, que garanteixen que tot i la nevada no incideixi en incrementar el perill d’incendis forestal.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada