Aquest darrer dissabte 27 de març, durant una hora moltes ciutats a nivell de tot el planeta han fet un acte simbòlic d’apagar la il•luminació dels seus monuments, i també molts ciutadans hem baixat el nostre consum energètic, seguint la invitació de l’organització ecologista WWF. Mitjançant l’apagada de llums s’ha volgut conscienciar sobre la necessitat de prendre mesures, de manera global contra el canvi climàtic i sobre la importància de poder arribar a un acord entre el països industrialitzats i els que estan en vies de desenvolupament, entre empreses i societat civil, per contenir les emissions de CO2.
Iniciatives com aquesta serveixen perquè entre tots augmentem el compromís en defensa del medi ambient. Ha estat un acte positiu en favor de les polítiques de mitigació del canvi climàtic.
Accions con les d’ahir, posen en qualsevol cas de relleu que en el treball contra el canvi climàtic hem de ser constants. Petites actuacions i compromisos individuals poden contribuir molt en aquesta direcció, no tenim perquè deixar-ho tot en mans de les grans decisions polítiques, si be, el repte de la política en aquest cap és enorme.
Ja sabem que en un context energètic com l’actual, més en un país com el nostre d’alta dependència energètica dels recursos exteriors, es necessari definir estrategies per fer una transició cap a un model econòmic més sostenible, fomentant l’estalvi i l’eficiència energètica per part de les empreses i del conjunt de la societat, així com potenciant l’ús de les energies renovables, tot continuant les activitats d'I+D+i en el sector energètic. L’esforç del Govern de la Generalitat en aquest camp es més que notable.
L’anunci de que el IREC (institut de recerca en energia de Catalunya) posarà en marxa un parc eòlic marí que permetrà, a més, disposar d’un laboratori per a millorar el coneixement sobre la producció d’electricitat en el mar, va justament en aquesta direcció.
Sens dubte la política energètica ha de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i a la millora de la qualitat del medi ambient. En aquest sentit i en la línia de la revisió que ha fet el Govern del Pla de l’energia de Catalunya, son prioritàries actuacions per avançar en polítiques en favor de l’estalvi i l’eficiència energètica i el bon ús dels recursos energètics, conscienciació, sensibilització i implicació activa de la societat. El foment de les energies renovables, sent conscients que, avui per avui, per sí soles no poden assegurar el subministrament a la societat.
La tendència clara cap a la descarbonització de les economies serà una realitat més aviat que tard. És per això què l’economia, l’energia i el canvi climàtic plantegen greus i grans reptes de futur per al nostre món i per a la nostra societat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada