dilluns, de juny 05, 2006

SÍ al nou Estatut.


L’important per a Catalunya, i per als ciutadans i les ciutadanes, és aprovar el nou Estatut, que significa un avenç profund en l’autogovern des de tots els punts de vista. Catalunya assoleix el nivell d’autogovern més gran de la seva història, superior al que establia l’Estatut de 1932 i l’actual de 1979.
El nou Estatut defineix un bon model de finançament, que reconeix les necessitats no resoltes durant molt de temps, i que al mateix temps no suposa cap erosió al sistema de solidaritat que garanteix l’Estat. Es basa en tres grans eixos, més autonomia tributària per a la Generalitat, per tal de garantir més recursos per al funcionament dels serveis bàsics i millorar la seva eficàcia i qualitat, així com de les infraestructures que necessita avui el país; en segon terme, uns mecanismes de solidaritat potents, justos i més transparents que no desincentivin les comunitats autònomes com Catalunya que realitzen un esforç fiscal major, i en tercer lloc, la destinació, per part de l’Estat, del 18,8 % de la inversió total, la mateixa proporció que representa el PIB de Catalunya respecte del conjunt d’Espanya, en un període de 7 anys, que és l’equivalent al període garantit per l’actual finançament europeu.
La proposta del nou Estatut és una proposta positiva. No està pensada per anar contra ningú. Per això ens dol que el PP hagi volgut deformar les intencions i els continguts de la nostra reforma estatutària. Fins i tot, han intentat enfrontar la majoria de ciutadans, ho saben bé, amb arguments que són falsos, dels pobles i els ciutadans d’Espanya.
Com diu el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, "el nou Estatut és una eina al servei dels ciutadans i de les ciutadanes de Catalunya, que veuen els seus drets precisats i garantits. Si no fos així, de res hauria valgut".
És, per tant, un Estatut dels drets i deures dels ciutadans. La reforma de l’Estatut obliga els poders públics a realitzar polítiques al servei de les persones.
El nou Estatut inclou competències noves que afecten directament la vida quotidiana de tots nosaltres, per exemple, la Generalitat gestionarà el servei de rodalies de Renfe, tindrà competències en educació infantil, en política de beques per als nostres estudiants, tramitarà els permisos de treball a immigrants, tindrà les competències en inspecció de treball, les polítiques d’habitatge es decidiran des de Catalunya.
No és lícit afirmar que l’Estatut no suposa una millora per a Catalunya. Haurem d’escollir entre fer un salt endavant o quedar-nos on som.
Jo votaré, amb convenciment, que SÍ.

Article publicat al butlletí municipal del mes de juny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada