Hem parlat moltes vegades, des d’aquestes pàgines, de la greu crisi econòmica, de la situació d’atur que pateixen moltes persones. També d’una certa desil•lusió perquè alguns sectors socials i econòmics conservadors potencien els valors de l’individualisme per reduir l’esfera pública.
En el fons ens estant dient que sigui l’economia i els mercats (que, per cert, mai tenen cara) els que acabin decidint. Tot al revés del que alguns pensem.
És cert que les societats canvien i les coses ni són ni es poden fer com vint anys enrere. Ara bé, reformular l’estat del benestar i els serveis públics no vol dir, ni ha de passar de cap manera, desmantellar-los amb l’excusa de les dificultats econòmiques, per passar d’un estat de drets a un d’assistencial. Hem de treballar perquè la competitivitat sigui compatible amb la cohesió social i amb la sostenibilitat, que també és un dels grans reptes d’aquest segle.
Malauradament també veiem com les desigualtats augmenten i les expectatives de molts ciutadans/es no milloren. Treballar per la igualtat d’oportunitats és, per al PSC, la nostra màxima prioritat.
Quan parlem dels valors dels serveis públics, no parlem exclusivament d’aquells que millor poden identificar l’estat del benestar: salut i educació. Algú s’imagina que no s’arrangessin les voreres, no es recollissin les escombraries, no vetlléssim per la seguretat dels conciutadans o no garantíssim l’accés a l’activitat cultural, per exemple? Doncs parlem, entre d’altres, d’aquestes qüestions.
La no prestació de serveis públics té conseqüències sobre la ciutadania. I és en la seva defensa que ens sembla especialment greu que el govern de la Generalitat de Catalunya no compleixi els compromisos adquirits amb els ajuntaments, també amb el de Granollers.
Una mica més de 10.000.000 d’€ és el deute que el govern de Catalunya manté amb l’Ajuntament de Granollers, i que l’administració municipal ja ha avançat a les empreses proveïdores.
Cal demanar lleialtat institucional i no jugar amb el col•lapse de la hisenda local que posa en risc el trencament de la cohesió social, la competitivitat del territori i la tensió dels serveis públics.
Avui, més que mai, cal donar solucions òptimes als problemes de la ciutadania.
Article publicat Granollers informa
La crisi no és una excusa, és un fet. I si no som capaços de frenar les importacions que se'ns mengen els llocs de treball, el que vàrem veure al 30 minuts sobre comtats i ciutats d'Estats Units serà poc comparat amb el que passarà aquí.
ResponEliminaÉs veritat que tenim una crisi profunda, però jo no crec que per sortir-ne i en nom de l’austeritat tinguem que aprimar els serveis públics fins a límits que no es desdibuixin o que s’acabin privatitzant. Necessitem créixer si, però no sobre la base de la contenció exclusivament del dèficit i tampoc ho farem amb mesures proteccionistes.
Elimina