dissabte, de desembre 26, 2009

UN PAÍS FORT I UNA SOCIETAT DE BENESTAR




Article  publicat  al diari El 9 Nou.

Tot i la situació excepcional de crisi econòmica, el pressupost de la Generalitat de Catalunya, garanteix la cohesió social i l’estimulació de l’economia. El nostre objectiu és clar, volem un país fort i una societat de benestar. Aquests pressupostos demostren que hi ha una aposta decidida del govern del president José Montilla per desenvolupar unes polítiques progressistes al servei de les persones, malgrat que la crisi econòmica obligui a ser més austers en la gestió dels fons públics, dels 40.000 milions d’€ previstos al 2010, la despesa social representa gairebé un 55% del total, 1.2 punts més que l’exercici anterior.


Les prioritats del pressupost per l’any vinent passen per reforçar la cohesió social, protegint els sectors més vulnerables de la societat, perquè ningú és quedi enrere, un exemple n’és els fons destinats a fomentar l’ocupació que creixen un 23,7%; donar seguretat en les polítiques públiques, per això els departaments que gestionaran mes diners son els de salut, educació i acció social.

I reactivar l’economia, a partir de donar suport a les empreses a traves del Institut Català de Finances, de augmentar els recursos per la investigació i el desenvolupament i sobretot mantenint els nivells la inversió pública amb 6.177 milions d’€ destinats en bona part a les infraestructures, que representa el 6% del PIB de Catalunya, i a la que cal afegir-li els recursos que en compliment de la disposició addicional 3ª de l’Estatut l’Estat ha d’invertir en infraestructures aquí, en concret 4.447 milions d’€ i que constant en els pressupostos de l’Estat.

Vull aturar-me un moment, en un debat que els diputats de CiU, que son veïns al Vallès Oriental Puig, Turull i Cuminal han introduït pel que fa a les inversions destinades en aquest àmbit territorial, tot dient que el Govern menysté la comarca, afirmació desafortunada i que pretén confondré descaradament als ciutadans. Només posaré les dades i que totes les persones en facin la lectura i l’anàlisi. Anys des del 1997 a 2003, (Governs de CiU, President Jordi Pujol, conseller en cap Artur Mas) inversions al Vallès Oriental 330,7 milions d’€. Anys 2004 a 2010 (Governs de PSC, ERC i IC, Presidents Pasqual Maragall i José Montilla) inversions 613,5 milions d’€, destinades essencialment a l’educació, la salut, l’habitatge i la millora de carreteres. És a dir el doble de diners destinats al Vallès Oriental.

Uns pressupostos que inclouen, per primera vegada, els recursos addicionals procedents del nou model de finançament, uns 2.613 milions d’€, que seran mes de 4000 d’aquí dos anys. Nou model molt més equitatiu, just i transparent, que s’ha aconseguit per no haver cedit ni un pam en el desplegament de l’Estatut, i per la tenacitat, la responsabilitat i la fermesa del Govern de Catalunya i el seu President Montilla. Model que ha estat votat en contra pel PP i CiU, quina casualitat.

És en la línia de l’aplicació de l’Estatut d’Autonomia, que Catalunya avançarà. Una llei que val la pena recordar va ser aprovat pel Parlament de Catalunya i desprès de la seva negociació aprovat per les Corts Generals i referendat pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, i és justament per aquesta expressió de la voluntat de la societat catalana per la que hem de demanar a tothom el màxim respecte.

Defensar l’Estatut, és el millor per fer avançar el país sense excloure ningú, sense confrontacions inútils ni imposicions, i perquè és la millor manera d’ampliar l’autogovern de Catalunya, amb competències i recursos. Els socialistes, en fem una defensa clara, la defensa de l’Estatut és la nostra via, estem convençuts, i a més a mes perquè és la via majoritària de les catalanes i els catalans, expressada a les urnes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada